Huoltajalle

“Aamuyön hiljaisessa metsässä usvan seassa varovasti hyökkäystasalle etenevän ryhmän mukana kulkeminen on elämys, jota on vaikea unohtaa.”

Airsoft, ampuuko se niitä värikuulia?

Airsoft on alunperin Japanista liikkeelle lähtenyt replika-aseharrastus, joka on viime vuosina kasvanut Suomessakin varsin varteenotettavaksi harrastusmuodoksi.

Itse airsoft-sanalla tarkoitetaan sekä harrastusta, että harrastusvälinettä, heikkotehoista muovikuulia ampuvaa asereplikaa. Joskus airsoft sekoitetaan samantyyppiseen harrastukseen, paintballiin, jossa käytetään isompia ja väriä sisältäviä kuulia. Myös pelivälineet poikkeavat toisistaan. Yleisimmin airsoftista puhuttaessa tarkoitetaan näillä replikoilla pelaamista. Puhkupyssy, kuten jotkut harrastajat näitä aseita leikkimielisesti kutsuvat, on siis heikkotehoinen kaasunpaineella toimiva oikeaa ampuma-asetta muistuttava harrastease, joka ampuu 6 mm tai 8 mm nimellishalkaisijaltaan olevaa kuulaa. Normaalin, virittämättömän, peleissä yleisesti käytetyn aseesta lähtevän kuulan lähtönopeus on noin 80–90 m/s. Tällainen ase jättää lähietäisyydeltä paljaalle iholle ammuttaessa pienen mustelman.

Satakunnan Airsoft ry tarjoaa nuorille turvallisemman ja valvotumman ympäristön harrastaa airsoftia.

HUOM. Alaikäisillä pelaajilla tulee olla huoltajan täyttämä ja allekirjoittama LUPALAPPU! ko. lappua kannetaan peleissä pelaajan mukana.

Lupalapun löydät täältä.

Silmäsuojaus - se kaikkein tärkein!

Silmien suojaus! Aseiden heikko teho mahdollistaa niiden turvallisen käytön toista pelaajaa vastaan. Kuulat kuitenkin singahtelevat sen verran kovaa, että silmät pitää suojata asianmukaisin suojaimin. Käytännössä tähän käyttöön eivät kelpaa mitkä tahansa suojaimet, vaan lasien täytyy täyttää tietyt turvavaatimukset, esim. laskettelulasit tai kemialasit eivät missään nimessä käy. Lajiin tarkoitetuttujen ritilämaskien hinnat alkavat noin 20 eurosta, joka on varsin pieni hinta tärkeästä suojavarusteesta.

Juoksuhauta.net:in silmäsuojainvertailussa on käsitelty asiaa tarkemmin. Maskeissa on yleensä kasvot peittävä suoja, joka suojaa huulet ja hampaat. Pelkille silmäsuojaimille suositellaan kaveriksi hammassuojia, esimerkiksi jääkiekosta tuttuja hammassuojia tai hampaiden suojaksi voi myös itse askarrella oman patentin. Airsoft harrastuksena ei ole sen vaarallisempi kuin muutkaan yleiset urheilulajit, vaikkapa jääkiekko tai kontaktilajit voivat olla riskialttiimpia.

Airsoftissa on kysymys elämyksistä, jännittävistä hetkistä ja hauskanpidosta. Jotta hauskanpito onnistuisi ja elämyksistä pystyisi nauttimaan, on jokaisen hyvä tietää muutamia tärkeitä asioita.

Miten ase toimii?

Yleisimmin aseet toimivat jousi/mäntä/sylinteri-kokonaisuudella, jolla puristetaan riittävä määrä ilmaa kuulan taakse, jolloin paine lähettää ammuksen liikkeelle. Nämä jousienergiaan perustuvat aseet voidaan lisäksi jakaa kahteen eri luokkaan. Käsiviritteisissä (vemput) jousi viritetään itse taakse, esimerkiksi aseen luistista vetämällä, ja liipaisinta painettaessa mäntä vapautuu, jolloin ase laukeaa. Sähkötoimisissa aseissa jousen virityksen hoitaa sähkömoottori koneiston avustuksella. Tällöin aseella voi ampua itselataavaa kerta- sekä sarjatulta. Toinen hieman erilainen aseluokka ovat ponnekaasuun perustuvat aseet, eli ns. kaasuaseet. Nämä ottavat energiansa nestemäisestä kaasusta, joka kaasuuntuessaan ja laajetessaan synnyttää painetta, jolla kuula saatetaan matkaan.

Vaatetus

Kiinnostuksen lisääntyessä kannattaa harkita myös muun varustuksen ostamista. Suojalasien lisäksi useimmat hankkivat maastopuvun ja maihinnousukengät. Airsoftia pelataan yleisesti metsässä, jossa maasto on hyvin vaihtelevaa, jolloin kengissä kannattaa olla nilkkaa tukevat varret. Maastopuku puolestaan sulauttaa softaajan maastoon, eikä pelaajan tarvitse pelätä vaatteiden likaantumista tai repeytymisiä. Kenkiä ja kokonaisia maastopukuja saa halvimmillaan 20 eurolla. Tähän hintaluokkaan kuuluvat jo armeijan ylijäämät, joita kannattaakin ostaa, sillä ne kestävät paremmin kuin halpamarkettien tuotteet. Hyvä varuste on myös aselaukku. Aseen oma laatikko rikkoontuu pidemmän päälle eikä sitä ole muutenkaan mukava kantaa. Lyhyt ase mahtuu tosin vaikkapa reppuun piiloon, mutta pidempi pyssy vaatii ehkä jo kunnollisen laukun. Ase pitää suojata kuljetuksen ajaksi niin, että se on kokonaan peitettynä eikä esimerkiksi piippu heilu repun kyljestä.

Miten airsoftia harrastetaan?

Airsoft-pelejä voi kuvata vaikka taistelusimulaatioksi, joskaan touhu ei yleensä tuon termin vakavuuden asteelle pääse. Yleisesti tarkoituksena on osua vastustajan pelaajaa kuulalla, jolloin osuman saanut poistuu pelistä. Tosin pelivariaatioita on lukemattomia, lipunryöstöstä puolustus-hyökkäyspeleihin ja edelleen vaikka tiedustelupainotteisiin erikoistehtäviin. Lisäksi Suomessa järjestetään, pääasiassa kesäisin, isompia skenaariopelejä, jotka ovat ikään kuin juonellisia tapahtumia. Usein skenaariot sijoittuvat taustajuonellisesti johonkin kuvitteelliseen tai aitoon konfliktiin, yleisimpien teemojen pyöriessä nykypäivästä Vietnamin viidakoihin tai toiseen maailmansotaan. Näissä tapahtumissa pelaajat toimivat kentällä suorittaen erilaisia taustajuonen vaatimia tehtäviä. Useimmiten homma tosin on lähinnä juoksentelua paikasta A paikkaan B yrittäen osua vastustajaan ja olla itse ottamatta osumaa.

Välillä skenaarioissa pääsee kuitenkin kokeilemaan omia rajojaan ja parhaimmillaan tunnelma on kuin astuisit itse aitoon tilanteeseen. Aamuyön hiljaisessa metsässä usvan seassa varovasti hyökkäystasalle etenevän ryhmän mukana kulkeminen on elämys, jota on vaikea unohtaa. Tässä harrastuksessa on vaikea jäädä “vaihtopenkille” istumaan. Kaikki pääsevät pelaamaan ja jokainen otetaan huomioon. Vaikka laji on hyvin liikunnallinen ja välillä hyvinkin nopeatempoinen, niin se ei rajaa ketään pois – kaikki ovat tervetulleita, ikään, kuntoon tai varustukseen katsomatta. Airsoft kehittää niin kuntoa kuin myös sosiaalisia taitoja ehkäisten näin nuorten syrjäytymistä.

Missä pelataan?

Airsoftia ei voi eikä saa harrastaa ihan missä tahansa. Pelialueen pitää olla syrjemmällä asutusalueilta, turvallisuuden ja mahdollisten väärinkäsitysten vuoksi. Alueelle täytyy olla myös omistajan lupa! Pelaaminen on kiellettyä asutuksen lähellä, takapihoilla, leikkipuistoissa, sekä yleisillä ulkoilualueilla. Lyhyesti sanottuna yleisellä paikalla pelaaminen on kielletty! Luvallisista pelipaikoista kannattaa kysyä paikallisilta tiimeiltä ja yhdistyksiltä.

Järjestyslaissa mainitaan seuraavasti: ampuma-asetta tai räjähtävää esinettä

Erehdyttävästi muistuttavien esineiden hallussapito yleisellä paikalla on kielletty. Vastuu on huoltajilla ja jokainen pelaaja on vastuussa itsestään Airsoft-aseiden myyminen sekä muu pysyvä luovuttaminen alle 18-vuotiaalle on kielletty ilman hänen huoltajansa suostumusta.

Airsoft ase ei ole lelu!

Pahimmillaan suojaamattomaan silmään osuessaan airsoft-aseesta ammuttu kuula sokeuttaa. Tästä syystä airsoft-aseita ei voida varauksetta suositella lasten harrastusvälineiksi. Asetta alaikäiselle hankittaessa vanhempien tuleekin tuntea vastuunsa ja varmistaa, että nuori suhtautuu harrastevälineeseen sen vaatimalla vakavuudella. Aseiden replikaluonteen takia ne voivat aiheuttaa helposti väärinkäsityksiä ja turhia hälytyksiä, jos niitä kannetaan järjestyslain vastaisesti julkisilla paikoilla. Jos asetta tai varusteita ostaessasi et ole varma jostain asiasta, kannattaa kysyä myyjältä. Myyjällä on myös velvollisuus kertoa asioista ja varmistaa mm. että asianmukaiset suojavälineet löytyvät. Jokainen pelaaja on vastuussa itsestään ja varusteistaan. Kuitenkin jos selvästi pystytään todistamaan, että pelaaja on omilla toimillaan ja säännöistä piittaamatta aiheuttanut fyysistä tai materiaalista vahinkoa toiselle pelaajalle, on koituneet vahingot korvattava.

Käyttäytyminen pelialueella

Kun yhteen paikkaan kerääntyy suuri joukko ihmisiä, tapaturman riski kasvaa. Yhdistykset ovat tehneet yleiset yhteiset säännöt siitä, kuinka pelissä ja pelialueella käyttäydytään. Säännöt kokonaisuudessaan löytyvät yhdistysten sivuilta.

Offgame on paikka, johon pelaajat siirtyvät eliminoiduttuaan pelistä. Suojalasit saa riisua vasta offgamelle saavuttaessa. Offgame-alueella ei ammuskella, säädetä asetta tai osallistuta käynnissä olevaan peliin. Offgame-alueella aseessa täytyy olla varmistin päällä, lipas irti ja ns. tyhjälaukaus ammuttuna. Tyhjälaukaus suoritetaan eliminoitumisen jälkeen ennen offgame-alueelle tuloa.

Jos pelin ollessa käynnissä syntyy joko pelaajan tai ulkopuolisen henkilön terveyden vaarantava tilanne (esimerkiksi alueelle tulee henkilö ilman maskia tai pelaajan maskin kiinnitys pettää) keskeytetään peli huutamalla ”PELI SEIS!” Jokainen huudon kuuleva pelaaja on velvoitettu toistamaan ko. huudon. Pelin ollessa seis pelaajat eivät saa liikkua tai edistää muutenkaan omaa pelaamistaan. Kun tilanne on selvitetty jatketaan peliä ”PELI JATKUU!”-huudolla. Pelipaikalla aseen testilaukaukset suoritetaan ennaltamääritetyssä paikassa, jos paikka on epäselvä, kysy pelinvetäjältä.

Lajin hauskuutta on vaikea laittaa paperille, se pitää kokea itse, ja kokeilemalla selviää parhaiten miksi airsoftia harrastetaan. Itse pelikokemusta täydentää, kaiken jännityksen ja juoksentelun jälkeen, leppoisa jutustelu kavereiden ja tuntemattomien pelitovereiden kanssa, hyvällä onnella nuotion ääressä auringon noustessa. Jotta pystyisimme jatkossakin tätä lajia harrastamaan, toivomme, että jokainen kantaa vastuun ja noudattaa muutamia tärkeitä sääntöjä, niin vasta aloittelevat ja kuin myös kokeneemmat pelaajat.

Lisää tietoa

Aina kannattaa kysyä jos on jostain asiasta epävarma, varsinkin silloin kun olet uudella pelipaikalla tai isommissa järjestetyissä peleissä. Kun olet ostamassa asetta liikkeestä, kysy askarruttavista asioista myyjältä. Pelipaikoilla on yleensä kokeneempia pelaajia, jotka auttavat mielellään. Internet on pullollaan tietoa airsoftista ja siihen liittyvistä asioista. Airsoft-aseita ja varusteita myyviä liikkeitä löydät sivustojen kautta, keskustelulaudoilta ja kysymällä muilta pelaajilta. Mutta kaikkein tärkeintä on, että noudatat annettuja ohjeita ja sääntöjä, huolehdit siitä että sinulla asianmukaiset suojaimet ja pidät hauskaa!

Previous Post Next Post